Whisky – trunek, który zasługuje na uwagę

Z każdym rokiem whisky staje się w Polsce coraz bardziej popularna. Kiedyś popijali ją jedynie najwyżej postawieni i najbogatsi, przez co alkohol ten długo uznawany był za synonim snobizmu. Dzisiaj, kiedy whisky jest dużo łatwiej dostępna i bardziej przystępna cenowa, wielu z nas sięga po nią równie często, co po rodzime trunki. 🙂

Whisky – alkohol stworzony przez… mnichów

Niestety nie ma niezbitych dowodów na to, który z narodów można uważać za ojczyznę whisky. Najwięcej wskazuje jednak na to, że trunek ten narodził się w Irlandii. 

Jak udało się ustalić historykom, irlandzcy mnisi już w VI wieku pędzili alkohol, któremu nadali bardzo podniosłą nazwę – aqua vitae, co tłumaczy się jako woda życia. Produkowano poprzez destylację wybranych owoców i, co ciekawe, nie raczono się nim dla przyjemności. Aqua vitaestosowana była wówczas jedynie jako medykament.

Whisky z różnych stron świata

Chociaż nie do końca wiadomo, gdzie i jak powstała whisky, dzisiaj produkowana jest ona w kilku zakątkach świata. I w każdym z nich produkcję trunku traktuje się bardzo poważnie. 

  • Whisky irlandzka– alkohol produkuje się z tylko z jęczmienia i słodu jęczmiennego. Nie dopuszcza się innych zbóż ani mieszanek. Whisky leżakuje przez minimum trzy lata i przed rozlaniem w butelki jest trzykrotnie destylowana. 
  • Whisky szkocka– tutaj receptury są nieco mniej restrykcyjne – do produkcji trunku wykorzystuje się zarówno słód jęczmienny, jak i mieszkanki innych zbóż. Podobnie jak w Irlandii, whisky zamyka się na co najmniej trzy lata w dębowych beczkach. Szkocką recepturę na alkohol wykorzystuje się również w Japonii.
  • Stany Zjednoczone– do amerykańskiej whisky wykorzystuje się wiele rozmaitych zbóż: kukurydzę, jęczmień, żyto oraz pszenicę. Czas leżakowania alkoholu jest nieco krótszy i wynosi minimum dwa lata.

Co ciekawe, określenia whiskyużywa się głównie w Szkocji. W Irlandii ten sam trunek określa się nieco inaczej – słowem whiskey. W Stanach Zjednoczonych używa się określenia irlandzkiego lub rodzimego słowa burbon

Jak powstaje whisky?

Produkcję whisky, w dużym uproszczeniu, można sprowadzić do następujących etapów:

  • słodowanie– kiełkowanie wybranych zbóż w optymalnych warunkach (wilgotnym i ciepłym środowisku);
  • osuszanie– kiedy ziarna wykiełkują, osusza się przy pomocy gorącego powietrza lub dymu;
  • zacieranie– ziarna zalewa się wodą z dodatkiem drożdży i pozostawia do sfermentowania;
  • filtracja i destylacja– zwykle jest ona powtarzana kilkukrotnie;
  • leżakowanie– alkohol przelewa się do beczek, gdzie dojrzewa przez kilka lat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *